Bergshundar – populära brukshundar

Det finns mängder av olika hundraser i världen och ofta delas de olika raserna in i grupper. En stor grupp är bergshundar och de vanligaste hundraserna är här pinscher och molosser. Bergshundar är arbetskraftiga och användes förr ofta som vallhundar och herdehundar. De flesta bergshundarna är kraftiga och starka och kan utan problem arbeta länge. Pinscher är en hundras inom bergshundar som är både samarbetsvillig men ändå självständig. Hunden användes förr som råttjägare på gårdar men idag är det en omtyckt sällskapshund. Innan man köper en pinscher är det dock viktigt att veta hundens egenskaper. Bergshundar som pinscher är stolta men vänliga, dock inte så intresserade av främlingar.

Hunden är smart och har lätt att lära sig. Eftersom just pinscher har kvar många egenskaper från urhundar är det viktigt att den uppfostras väl så att inga missförstånd uppkommer. Just egenskaper från urhundar kan göra att en pinscher läser in för mycket i olika kroppsspråk. Som förstahund kan en pinscher vara ett ganska riskabelt val.

Mastiff – en snäll jätte bland bergshundar

En annan vanlig hundras inom bergshundar är molosser, eller mastiff som de vanligtvis kallas. Mastiffer är kraftiga, tunga och stora hundar som förr i tiden användes som vakthundar och till och med i krig. Idag är det en bra sällskapshund. Eftersom hunden är stor och stark är det viktigt att den uppfostras väl. Dock har mastiffer ett naturligt lugnt beteende. Motion är viktigt men inte överdriven, det kan räcka med att hunden strosar omkring på gräsmattan. Eftersom egenskaperna kan skilja rejält bergshundar emellan gäller det att läsa på noga om de olika hundraserna. Vissa hundar är mindre och smidigare och kräver mer motion än andra. Eftersom de flesta bergshundar i grund och botten är brukshundar kräver de i viss mån mycket stimulans. Med andra ord kräver hundarna både motion, uppgifter och träning.

Bergshundar kommer i alla storlekar och former