Gårdshund – perfekta familjehunden

Gårdshund är en hundras som har många olika egenskaper och uppgifter. Genom åren har gårdshund exempelvis används som både råttjägare, vakthund, vallhund och som vanlig sällskapshund. Till utseendet är en gårdshund ganska liten med en relativt muskulös kropp. Huvudet är litet i förhållande till kroppen och hundrasen kan ha både en lång, mellanlång eller kort svans. Gårdshund är en pigg och alert hundras som gillar att utmanas både fysiskt och psykiskt. Det är just denna energi som gjort hunden till en bra alltiallo hund.

Förr i tiden på gårdar användes en gårdshund som hjälpreda. Hunden höll både koll på djuren, jagade bort råttor och var en trevlig sällskapshund. Idag är det fortfarande vanligt att ha en gårdshund, men inte på grund av alla olika uppgifter den kan utföra. Hunden är snäll och lättlärd och fungerar utmärkt som familjehund. Dock är det viktigt att ha klart för sig att en gårdshund kräver både mycket motion, kärlek och mental stimulans. Det är jättebra att utföra olika aktiviteter med hunden för att på så sätt aktivera den både fysiskt och mentalt. Många som äger denna ras utövar exempelvis agility eller tar med den på jakt på gnagare. Beroende på hur mycket tid du vill lägga ner kan du börja öva hunden i jakt och vistas mycket i skogen. Vill man ha lite mer fart kan man alltid skaffa sig en retriever som passar utmärkt som familje- sällskapshund, du hittar en bra artikel här.

Aktivt liv med en gårdshund

Den svensk-danska rasen passar utmärkt för dig som vill ha ett aktivt liv. Förutom en rejäl promenad om dagen kan du även göra tricks med hunden. Du kan till exempel sätta upp en egen hinderbana hemma som hunden kan springa omkring i. Eftersom hundrasen gårdshund är både nyfiken, klok och påhittig blir livet aldrig långtråkigt. Förutom att hunden är pigg och aktiv kan du såklart även dela lugnare stunder med den. Gårdshundarna kryper gärna upp i knäet och sover under täcket i sängen. Just gårdshundar tycker om värme och ligger gärna och latar sig i solen en varm sommardag.

Gårdshund passar bra som både familjehund och hjälpreda