Hunduppfödning i Sverige

Hunduppfödning är vanligt i Sverige, hela 14 000 stycken som är godkända av Svenska Kennelklubben finns det. Det finns även privata uppfödare. Om du själv funderar på att köpa hund eller om du till och med är sugen på att starta en egen hunduppfödning, kanske du kan få lite tips här. Om du är på jakt efter en hund är det första du bör tänka på hundrasen. Det finns hur många olika raser som helst och beroende på vilken livsstil du har bör hunden matcha dig. Ju vanligare hundras du väljer, ju fler hunduppfödare finns det att välja på. Även om själva valet av hund är viktigt är valet av hunduppfödare minst lika viktig. De som jobbar med uppfödning har stor koll på de olika raserna och kan vara ett enormt stöd för dig som nyss köpt hund.

Det är såklart en stor fördel att köpa hund från en hunduppfödning som fyller SKK (Svenska Kennelklubbar) krav. På så sätt vet du att det är en seriös hunduppfödning. När du hittat en uppfödare som verkar bra gäller det att du tar kontakt. Du får snabbt en känsla för personerna som jobbar med hunduppfödning. När du väl köpt hunden kanske det dyker upp frågor ”varför beter sig hunden så här?” eller ”vilken utrustning behöver jag?”. Då är det utmärkt att fråga din hunduppfödare.

Starta egen hunduppfödning

Om du är intresserad av att starta en egen hunduppfödning har du hårt arbete och slit men också mycket roligt framför dig. För att driva en framgångsrik hunduppfödning i Sverige krävs det att du har mycket kunskap om hundar i allmänhet och särskilt om just din hundras. Att vara hunduppfödare innebär ett roligt jobb men verkligen inget ”nio till fem”-jobb. Uppfödning av hundar är ett heltidsarbete. Eftersom det är uppfödarens jobb att framavla bättre och friskare hundar behöver du hitta en hanhund som matchar tiken perfekt. Något av det roligaste med uppfödning är såklart själva jobbet med hundarna. Det är viktigt att dina hundar har bra resultat på diverse mentaltester. Man kan säga att hunduppfödning är lika med slit med mycket belöning.

Hunduppfödning kräver hårt arbete men är väldigt givande