Prov i Svenska Kennelklubben

Om du har en hund kan du delta i olika tävlingar, exempelvis agility. Du kan även göra olika prov i lydnad, freestyle och viltspårsprov, för att nämna några. Hos Svenska Kennelklubben, som är hundägarnas riksförbund, finns all information du behöver för att tävla, göra prov eller liknande. Alla de olika tävlingarna som finns för hundar har strikta regler, även om man kanske inte tror det. Prov för hundar är roligt att utföra eftersom du får möjligheten att verkligen uppfostra hunden ordentligt. Lydnadsprov är till exempel ett vanligt prov för hundar. Provet går ut på att hunden ska kunna svara på ägarens kommandon och utföra diverse moment. Ett exempel i prov i lydnad är att hunden ska kunna gå bredvid dig och vända och stanna när du gör det.

Hundar är riktigt smarta, särskilt vissa hundraser. Genom att öva inför olika prov kan din hund få visa sin fulla potential. Några hundar är till och med så smarta att de används i tuffa yrken, exempelvis polishundar. Det finns även hundar som kan känna på lukten om någon har prostatacancer. Det gjordes en studie i Milan där man använde sig av två schäferhundar. Hundarna lyckades i 97 procent av fallen lukta sig till prostatacancer. Just schäferhundar är väldigt smarta och har bland annat används under första världskriget.

Inte roligt med endast prov

Att träna med hunden är roligt men även jobbigt. Det tar mycket kraft både fysiskt och psykiskt och ofta krävs många månader, eller års tid att uppfostra hunden. För att du ska kunna göra ett bra jobb med hunden behöver du också kunna koppla av och göra aktiviteter som du också tycker är roliga, jakt är något som ökar i popularitet och fågelhundar är bra sällskap som är ett måste när man jagar. Men tänk efter innan du bestämmer dig för en jakthund, deras instinkt är att jaga och kommer bli väldigt rastlösa om de inte får göra det.

Prov i lydnad och rally kan hunden ta